1. 2. 2016

Před nedávnem se začaly množit zprávy o hrozícím krachu této městské organizace, psalo se také, že zámku hrozí pokuty v souvislosti s pořadem Ano, šéfe, když údajně vedení porušilo podmínky pořadu. V lednu a únoru napsal Karvinský deník také o podivných poradcích na zámku a jejich odměnách. Ze zámku odešel mj. také šéfkuchař a vůbec se v posledních týdnech děly na zámku divné věci. I samo město si nechalo udělat ve společnosti audit.

Zámek Havířov, který vznikl v 15. stolení a kolem roku 1960 se dokonce plánovala jeho demolice, není jen hotel. Pod tuto akciovou organizaci města patří kromě samotného hotelu také kuchyň s jídelnou na radnici, dále má zámek v pronájmu dva bary ve Společenském domě Reneta, v létě provozuje občerstvení na koupališti Šárka a zimě zase bowling v hale na Těšínské ulici. Podívali jsme se trochu podrobněji na jeho hospodaření.

Několik podivností v této městské společnosti by se našlo. Přestože existovaly indicie, že zámku hrozí krach, vedení společnosti to evidentně příliš nezajímalo (2012-2014). Tristní bylo zejména ekonomické vedení zámku, akciové společnosti města, kde se střídali lidé jmenovaní různými politickými stranami [Jednatelé Zámku: 2009-2014 L. Čtvrtka (ODS), 2009-2014 V. Ryška ČSSD), 2014 J. Sloveňáková (ČSSD), 2014-2015 I. Georgiu (ANO), od 2014 D. Ondráček (KSČM)]. Místo toho, aby dozorčí rada v letech 2012-2014 např. vyhodnocovala ekonomickou situaci firmy, řešila jen kvalitu občerstvení.  Ve výsledcích auditu se např. uvádí:

…dozorčí rada se např. zmiňuje pouze o kvalitě poskytnuté služby.
„Na reprezentačním plese bylo přítomno 265 osob, raut i další občerstvení bylo výborné, doplňování bylo plynulé“, ale nezabývá se samotným ekonomickým vyhodnocením…

vysledky_auditu

…od roku 2012 až do konce roku 2014 mají výnosy i náklady sestupný trend. Zatímco v letech 2012 a 2013 bylo hospodaření „víceméně“ vyrovnané (malý zisk), v roce 2014 skončilo hospodaření účetní jednotky ztrátou převyšující půl milionu Kč…

Nejvýznamnější podíl na celkových osobních nákladech (…) představují osobní náklady hospodářského střediska Hotel Zámek. Přestože tržby tohoto hospodářského střediska zaznamenaly hospodářský pokles, osobní náklady mají rostoucí trend (…)

Zatímco provozu v budově radnice a v Renetě se poměrně dařilo, provozovna v Hotelu Zámek bylo ztrátová. Hotel Zámek měl např. v roce 2014 náklady asi 8,0 milionů, dokázal vytvořit výnos jen 5,4 mil. Kč za tento rok a skončil tak ve ztrátě. A totéž se dělo i v roce 2013 a 2012.

V Hotelu Zámek byly i nejasnosti o skutečně spotřebovaných surovinách nebo o skutečném počtu ubytovaných hostů.

V případě HS Hotel Zámek je kalkulovaná spotřeba surovin nižší, než hodnota spotřebovaných surovin zaúčtovaná v účetním systému. Tento rozdíl je ve všech letech významný. (v r. 2012 činí 595.000 Kč, v roce 2013 538.000 Kč a v roce 2014 407.000 Kč). Dle vyjádření zaměstnanců je tento rozdíl způsoben ztrátami, které např. přestavují uvařená, ale neprodaná jídla (denní menu). Tato tvrzení však nebyla patřičně doložena.

Vyhodnocování významných rozdílů mezi skutečnou a kalkulovanou spotřebou surovin na středisku Zámek nebyla věnována žádná pozornost, nízká obchodní přirážka na středisku Bowling je rovněž zarážející. Tyto skutečnosti mohou vytvářet prostor pro defraudaci nakupovaných surovin společnosti.

Rozbory hospodaření: obecně je malá nebo žádná pozornost věnována reálným výsledkům hospodaření jednotlivých středisek, chybí např. vyhodnocení očekáváných a skutečných nákladů na akce konané na středisku Zámek (např. plesy, konference, apod.).

Náklady na správu a kontrolu společnosti: ve společnosti (…) byli 2 jednatelé a 3členná dozorčí rada. Jednatelé v minulosti převzali činnost výkonného ředitele, tato funkce není ve společnosti obsazena. Náklady na správu a řízení dosahovaly ročně cca 1 mil. Kč, dle našeho názoru jsou na společnost s obratem 20 mil. Kč neúměrně vysoké a ve společnosti chybí odpovědný a zároveň motivovaný manažer.