25. 6. 2018

Stále častěji potkáte v Havířově maminky a dokonce i tatínky s miminkem v šátku. Šátkování u nás nabírá na popularitě a stále více maminek si tento způsob nošení nemůže vynachválit.

Nošení dětí v šátku či „závěsu“ (tzv. babywearing, resp. babytragen) je prastará metoda (nejen primitivní národy celého světa takto nosily, krmily a chránily své kojence i batolata). Dnes „nošení“ nepodporuje těsný vztah matka-dítě či otec-dítě. Je to i forma praktického transportu kojenců i malých dětí. Zájem o tuto metodu přinesla do euroatlantické kultury americká psycholožka Jean Liedloff . Ve své knize Koncept kontinua (The Continuum Concept z roku 1975) prezentovala poznatky z výchovy dětí v kmenech jihoamerických Indiánů. Podtitul knihy je „hledání ztraceného štěstí pro nás a naše děti“.

Výhodou nošení dítěte v šátku je, že máte volné ruce a rovnoměrně zatížená záda. Miminko je klidné, protože je v těsném objetí šátkem, slyší matčin hlas a tep a cítí její vůni. Většina dětí nemá ráda, pokud se v šátku posadíte, líbí se jim právě houpavý pohyb, který je uklimbá. Ne každý šátek a každé zavázání vám však zaručí tu správnou polohu. Je důležité, aby byl šátek pevně dotažený a miminku se sedělo pohodlně a nemačkalo se. Hlavičku, pokud usne, by mělo mít zastrčenou do šátku, aby se mu nehoupala při každém kroku maminky.

Děti se dají zhýčkat mnoho způsoby. Ale nošení těch nejmenších mezi ně rozhodně nepatří. Naopak. Malé děti by se nosit měly, dodává jim to pocit jistoty i to utužuje jejich vztah s rodiči„, říká o šátkování Anna Chaloupková, která se věnuje jeho propagaci. “Tělesný kontakt je to nejlepší, co může matka svému dítěti nabídnout. Nošení na těle prohlubuje jejich vztah, dítě je spokojenější a lépe prospívá,” uvedla v tisku nedávno psycholožka Lenka Čadová. Nošení totiž dětem poskytne podobný pocit bezpečí, jaké zažívaly v průběhu těhotenství v děloze.
Nemusíte hned dítě nosit v šátku nebo jiném nosítku, pokud se na to necítíte nebo se to nehodí k vašemu životnímu stylu. Ale možná by vám pomohlo, že v takovém případě byste měla volné ruce, abyste mohla například uvařit, pověsit prádlo nebo se věnovat starším dětem.

Jedna věc je totiž jiná než kdysi – ještě před stem dvěma sty lety žily i ve zdejších končinách rodiny pohromadě a to několik generací, takže nebyl problém, aby malé dítě putovalo v případě potřeby z ruky do ruky. V tomhle to mají dnešní ženy na mateřské, které jsou často přes den s dítětem úplně samy, přece jen složitější.

Nedávno jsme se s dětmi vypravili na parádní výlet do hor, což se také ukázalo jako skvělá příležitost, jak si s nejmladším synem opět užít nošení na těle.  Vzhledem k délce pochodu (cca 10km) a k nadmořské výšce nejvyššího bodu výletu (vystoupali jsme do výšky téměř 800 m.n.n.) jsem byla za šátek opravdu vděčná, neboť jsme jej využívali v podstatě pořád„, říká o šátkování jedna z jeho propagátorek MgA. Radana Przybylová. Mezi největšími přínosy šátkování se uvádí pochopitelně těsný kontakt dítěte s matkou/otcem a vznik úzké psychické vazby, snadný přístup k prsu a sání – lepší hmotnostní přírůstky,  nošené děti jsou od narození klidnější, méně pláčou – dochází k bezprostřednímu ukojení jejich potřeb (teplo, kontakt, výživa, péče a pozornost matky, event. otce) nebo prevence kojeneckých kolik díky pozitivnímu tlaku na bříško.

Jako negativa někteří uvádějí obavy z nevyváženého svalového napětí nebo snad tendence k vykloubení kyčlí. Pravdou však je, že žádné studie ani zkušenosti nic takového při nošení neprokázaly a unošených dětí nebyly zaznamenány žádné odchylky od nenošených dětí. Samozřejmě nic se nesmí přehánět a tak určitě není vhodné nosit dítě v šátku např. celý den v kuse. Stejně tak byste ale určitě např. nenechali jezdit dítě v nízkém věku 12 hodin v kuse na tříkolce.

Lze tedy shrnout, že metoda šátkování má pozitivní účinky jak pro dítě, které má díky tělesnému kontaktu pocit bezpečí spojený s účastí na každodenním životě rodiny, tak pro rodiče, kteří vyjma bezprostředního kontaktu získají výhodu ve smyslu lepší mobility a bezbariérovosti. Přesto se můžete v několika odborných článcích setkat s názory, které se týkaly negativního vlivu metody šátkování na zdraví nosící osoby, především s ohledem na případné bolesti zad. Pravdou však zůstává, že se v souhrnu jedná spíše o ty případy, kdy není metoda šátkování řádně nastudována a maminka např. šátek na počátku špatně uváže, resp. neví, jak se šátkem správně naložit.

Je ale třeba zdůraznit, že nelze doporučovat praktikování této metody jako „celodenní nošení“, časový faktor hraje důležitou roli, určitě není vhodné nosit děti v šátku po celý den.  Nošení dětí v šátku či závěsu tedy nemá sloužit k cílené podpoře psychomotorického vývoje, ale je to pouze jedna z forem praktického transportu kojenců i malých dětí, který podporuje těsný vztah matka a dítě či otec a dítě, ale v psychickém a pohybovém vývoji nemůže nahradit rozvoj spontánních pohybových funkcí.

Zajímavé setkání s názvem Dobré ráno s šátkováním pořádá také havířovské Mama centrum již v úterý 26. června.

S využitím zdrojů: magazin.branakdetem.cz, mamacentrum.com