24. 3. 2016

Na facebooku se množí spousta fám, které se snaží vystrašit havířovské obyvatele s „tisíci uprchlíků v Havířově, atp.“, které cíleně přiživují lidé z SPD a podobní.

Pobytové středisko v Havířově (PS) slouží k ubytování žadatelů, kteří již prošli předepsanými vstupními procedurami v příjímacích střediscích, a to po dobu řízení ve věci jejich žádostí o mezinárodní ochranu. Momentálně je tak v Havířovském středisku nejvíce žadatelů Ukrajinské a Čínské národnosti. Na rozdíl od ostatních jsme přímo v havířovském pobytovém středisku byli.

K 23. 3. 2016 v pobytovém středisku, které je v provozu již od roku 1996, bylo ubytováno 88 klientů, z toho 69 klientů z Ukrajiny a Číny. Kapacita střediska v Havířově je dostačující. Brzy přineseme další informace.

Většinu klientů střediska v Havířově tvoří dlouhodobě zejména občané bývalých postsovětských republik jako je Ukrajina, příp. Rusko nebo Kazachstán. Jedná se v drtivé většině o spořádané občany, kteří ve středisku čekají na další zákonné procedury, ve středisku funguje také centrum pro děti, a studující děti chodí do běžných škol.