11. 5. 2016

Rok po auditu: přesně před rokem, 11. května 2015 byl proveden audit v Městské realitní agentuře (MRA), který odhalil nehorázné a záměrné vyvádění veřejných peněz z městské společnosti. Nyní, po vyšetřování odboru hospodářské kriminality již míří první obvinění konkrétních osob z Havířova k soudu. Lidé ze Strany zelených v Havířově nyní audit i související dokumenty důkladně prozkoumali. Krádež veřejných prostředků z rozpočtu města není normální! Jak je vidět, ne všichni havířovští politici to ale ví.

Městská realitní agentura, která je jednou ze společností vlastněnou ze 100 % městem Havířov spravuje podstatnou část bytového fondu ve městě, kromě toho, což se ví méně, zajišťuje také např. opravy na základních školách a další služby pro město.

V květnu 2015 byl novým vedením zadán audit, který měl prověřit hospodaření této městské společnosti. Ten ukázal na nehospodárnost v MRA, předražování zakázek, zadávání prací známým. Strana zelených Havířov má kompletní znění auditu i další související dokumentaci k dispozici. Kvůli dosud neukončeným úkonům státního zástupce a dalších orgánů činných v trestním řízení jsou však konkrétní informace z pochopitelných důvodů neveřejné. Policie, konkrétně odbor hospodářské kriminálky v Ostravě, nyní trestní řízení ukončila a následně dostal spis státní zástupce.

Je patrné, že „odklánění“ prostředků společnosti, kterou vlastní město Havířov probíhalo zcela promyšleně, plánovaně a dlouhodobě.

mra_obrazek

Jak uvedl např. již před časem i Karvinský a havířovský deník auditoři poukázali mj. na předražené výměny kuchyňských linek. Popsán byl např. případ výměny kuchyňské linky za cenu 16.600 Kč, kterou provedla společnost pro MRA jeden z dodavatelů. Kompletní instalace této kuchyňské linky jste si mohli ale v havířovském OBI včetně dopravy sehnat jen za přibližně  9.000 Kč. Dodávka kuchyňské linky tak mohla být předražena o přibližně o více než 7.000 Kč.

Nebylo výjimkou, když pro MRA na straně, která kontrolovala kvalitu práce dodavatele pracoval tentýž člověk, který odpovídal za provedení samotného díla. A kontroloval tak za veřejné peníze vlastně sám sebe.

Audit i vyšetřování popisují konkrétní osoby a jejich činnost, která mohla mít za následek škody způsobené v hospodaření v MRA v řádech milionů korun. Mezi lidmi, kteří jsou s tímto spojovány je i několik zvolených havířovských zastupitelů.

Strana zelených Havířov má kompletní audit k dispozici. 50stránková dokumentace identifikuje konkrétní osoby i finanční částky, o které byl okrádán rozpočet města, pod rouškou vynucených oprav a neprůhledných zadávacích řízení. Někdy dokonce ani výběrové řízení raději neproběhlo a peníze šly rovnou do kapsy známému.

Nitky vedou ke konkrétním zastupitelům i členům bývalého vedení Havířova. Velmi často jde o zástupce konkrétní politické strany. Občané Havířova si tak jistě příště rozmyslí, komu dají hlas a pošlou jej do zastupitelstva a na magistrát rozhodovat o vlastních penězích. Všichni tito lidé byli totiž placeni z veřejného rozpočtu města! Každý občan Havířova tak de facto nejen že přispíval na jejich platy, ale také platil předražené zakázky na základě nichž nakupovala MRA u kamarádů a spřízněných podnikatelů osobními vazbami.

Psali jsem o MRA