6. 6. 2017

Kniha Žlutý baron a film Selský rozum se pokoušejí odpovědět na mnoho otázek týkajících se Andreje Babiše: jakým způsobem řídí své firmy, proč přišel do politiky, jaké má s českou politikou další plány, co to znamená „řídit stát jako firmu“, a mnoho dalších. Ať už s Andrejem Babišem lidé sympatizují či jsou spíše proti němu, otázky, které autoři pokládají, a odpovědi, se kterými přicházejí, jsou velmi podstatné – o to více v této době, kdy se blíží parlamentní volby, neboť jeho odvoláním z ministerstva to nekončí.

Kniha Žlutý baron vypráví příběh pátrání dvou novinářů Deníku Referendum, Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky, po odpovědi na otázku, jaké jsou skutečné úmysly Andreje Babiše v politice.

Vzali vážně jeho politická hesla a začali je poměřovat s realitou. Slogan „Řídit stát jako firmu“ je přivedl do Babišových firem: do Agra Jevišovice, do Kosteleckých uzenin, k hustopečskému zemědělskému podniku a do Vodňan, kde stojí slavná drůbežárna.

Jejich reportáže poukazují na to že Andrej Babiš nevydělává na vzorovém řízení svých firem. Začali zkoumat, co mu tedy doopravdy přináší zisk. Tak se dostali k otázce, proč každý rok celá republika na jaře zežloutne záplavou řepkových polí. Autoři ukazují, že důvody Babišova angažmá v politice jsou rozhodně jiné a mnohem přízemnější, než jak je popisuje v rozhovorech pro své deníky Mladou frontu Dnes a Lidové noviny.

Kniha je souborem čtivých reportáží a rozborů, s nimiž by se měl seznámit každý, ať už si myslí o československém „superoligarchovi“ cokoli. Vypráví nejen o Babišovi a jeho podnikání, ale také o strachu: celá řada vystupujících postav není v knize na vlastní přání jmenována.

Dokument s názvem Selský rozum Zuzany Piussi a Víta Janečka, který byl uveden spolu s knihou Deníku Referendum Žlutý baron, unikátním způsobem mapuje vliv oligarchy Andreje Babiše na český venkov. A ukazuje hlavně to, jakou spoušť po sobě jeho touha po dalším majetku zanechává. Je to hluboká, v zásadě nejen novinářská, nýbrž i filosofická analýza metastáze totalitního novotvaru ve společenském organismu, která s opírá o dlouhodobou a záslužnou reportérskou práci novinářů z Deníku Referendum Jakuba Patočky a Zuzany Vlasaté.

V naší zemi, kde momentálně tak hezky kvete řepka, toho Babiš vlastní opravdu hodně. Tvůrci se nejprve soustředí na podivné okolnosti, za kterých stále ještě ministr financí získal Agro Jevišovice sedláka Bohumíra Rady. Tomu ostatně dokonce nechal polít oseté pole herbicidem. Jednorázová akce ale není tím hlavním, co vidíme – zásadním poselstvím je naprosto kontraproduktivní role dotací z Evropské unie.

Andrej Babiš je samozřejmě dostává ve velkém. Jenomže logika takovéto podpory spočívá v penězích pro místní podnikatele či sedláky, kteří zároveň pomáhají zvelebit místo, kde žijí, a zaměstnávají tamní obyvatele, čímž přispívají k rozvoji venkova. Babišovo chování je naprosto opačné – peníze vyvádí do Prahy, mnoho dříve fungujících a po revoluci pracně obnovených míst opět chátrá a na příkladu zmiňovaného Agra Jevišovice se dozvídáme, že v okolí přišly o práci dvě třetiny původních zaměstnanců. A zatím s Babišem Rada dál vede válku úplně o všechno.

Kde a kdy se na film můžete podívat:

KARVINÁ 6.6. ve 20h
Komunitní centrum Agape, Masarykovo nám. 5/4, Fryštát