1. 6. 2021

Je pravdou, že vedení města Havířova uvažuje o budování lokálních kotelen? Město hodlá majetkově vstoupit do společnosti s ČEZ ESCO, Energy Service Company, společnosti, která řeší energetické potřeby různých odběratelů a de facto je součástí polostátního ČEZu?

Jak se zdá město Havířov, resp. jeho vedení, uvažuje o změně způsobu dodávek tepelné energie (tepla) do objektů zásobovaných dosud HTS, a to tak, že dojde k instalaci několika desítek nových lokálních zdrojů spalujících zemní plyn, plynových kotelen a kogeneračních jednotek (zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie).

Pokud by mělo dojít k odpojení stávajících objektů zásobovaných HTS, což představuje významnou část odběru tepelné energie společnosti Veolia, bude Veolia pak nucena přehodnotit rozsah tzv. ekologizace nedaleké Teplárny Karviná, což ve svém důsledku bude mít negativní dopady pro obyvatele Havířova. Náklady vynaložené Veolií (distribuce tepla) na přípravu a průběh ekologizace Teplárny Karviná by tak mohly být zmařeny. Jak se zdá, v důsledku tohoto záměru města může dojít ke zvýšení ceny tepelné energie pro koncové zákazníky, kteří budou i nadále odebírat tepelnou energii ze soustavy zásobování tepelnou energií. Také o tom se bude jednat v pondělí na nejbližším havířovském zastupitelstvu, kde by se k celé věci měli ozvat i sami občané.

Interpelace občanů jsou na programu v pondělí 21. června 2021 od 16 hodin v Kulturním domě Radost v Havířově. Vedení města by tak celý chystaný proces mělo svým občanům důkladně vysvětlit, uvádí Zelení.