4. 2. 2016

Rada města Havířova nyní 27. ledna 2016 schválila záměr realizovat projekt  „Přeshraniční ekomuzeum Jastrzębie-Zdrój – Karviná – Havířov“, jehož součástí je i rekonstrukce lesoparku Stromovka. Veřejnost se o tomto záměru mohla dovědět už loni v květnu v reportáži TV Polar, přidáváme pár aktuálních detailů.

Pokud se podaří projekt odevzdat v termínu, který je stanoven na 25. března., již někdy v půlce června 2016 by mělo být známo, jestli byla žádost o dotaci z evropských fondů schválena či nikoliv. Těšit bychom se pak mohli na senzorický park, který bude odkazovat k historii hornictví. Ve světle aktuálního dění kolem OKD je to téma opravdu aktuální. Bez atrakcí v parku by děti mohly již za pár let zapomenout, jak vůbec takový horník vypadá a co vlastně dělá.

Naštěstí v plánu je např. závěsná sestava pro dopravu materiálu, důlní lokomotiva s vozíky i napodobenina těžní věže. Komu by chyběl kulturní rozměr, může se z altánku postaveném z hajcmanů kochat plastikou s hornickou tématikou. Mimo kulturně-historické téma je součástí projektu i rekonstrukce sportovního hřiště a mobiliáře lesoparku. Do Stromovky se tak podívají i nové vrstvy asfaltu, zatravňovací dlažby a betonu.

Můžeme jen doufat, že rekonstrukci přežijí ostrůvky sasanek… Příště bychom totiž mohli potřebovat projekt na ukázku přírody.