24. 3. 2016

Zelení v Havířově přivítali jaro u Altánku na zelený čtvrtek. Udělali jsme si výbornou směs z přírodních produktů: z cizrny a medvědího česneku, který se dá na Lučině nasbírat a také výborný kopřivový čaj.

zeleny_ctvrtek1

Díky všem za krásné odpoledne, bylo to fakt super! Ve tři u altánku jsem nevěřila, že to dáme, jak studeně foukalo, ale nakonec kopřivový čaj s medem zahřál na těle i na duši!

Medvědí česnek díky tomu, že se sbírá ve volné přírodě, má velké léčivé schopnosti a obsahuje mnoho cenných látek. Vitamín C, hořčiny, které podporují trávení, snižují křeče a ničí střevní parazity. To byl ostatně i jeden z hlavních důvodů, proč jej tak vyhledávali medvědi. Je to také stejně jako česnek výborným antibiotikem. Obsahuje velké množství jódu. Snižuje také krevní tlak a napomáhá detoxikaci: má antimykotické účinky, působí projímavě a močopudně. Je také životabudičem – jeho povzbuzující účinky oceňovali už naši předkové, když jej používali jako tonikum na nervy a oslabený nervový systém. Pomáhá také při nespavosti a závratích. Zkrátka – dokud je jeho sezóna, využijte toho a dávejte si jej každý den. Po mírné zimě se začíná objevovat už v březnu, pokud trvá zima déle, můžete na něj narazit třeba až v dubnu.

Medvědí česnek samozřejmě není česnekem v botanickém slova smyslu, jeho název pochází možná už od starých Germánů, kteří mu přisuzovali, že dodává medvědí sílu. Poznáte jej podle špičatých listů a charakteristické štiplavé vůně. Z medvědího česneku se konzumují hlavně listy, do salátů nebo špenátu můžete přihodit ale i cibulky.

Medvědí česnek díky tomu, že se sbírá ve volné přírodě, má velké léčivé schopnos…ti a obsahuje mnoho cenných látek. Vitamín C, hořčiny, které podporují trávení, snižují křeče a ničí střevní parazity. To byl ostatně i jeden z hlavních důvodů, proč jej tak vyhledávali medvědi. Je to také stejně jako česnek výborným antibiotikem.

Kde za medvědím česnekem?
Listy i cibulky jsou nabité vitamíny a minerály, které se ničí teplem. Proto je používejte syrové nebo jen lehce spařte. Úplně nejjednodušší použití medvědího česneku je do salátu. Oprané listy si můžete nasekat a smíchat s jakýmkoliv zeleným salátem. Pomazánky zase můžete ozvláštnit nasekanými cibulkami. Listy lze také spařit jako špenát a jíst s česnekem. Nasbírat se dá v přírodě v lužních lesích, kde stačí jít po vůni, nebo je možnost jej zakoupit třeba na farmářských trzích.