29. 3. 2017

Zelení pořádají tradiční úklid okolí meandrů řeky Lučiny. Úklidu se mohou zúčastnit všichni dobrovolníci, kterým není lhostejné okolí řeky Lučiny v Havířově. Sraz akce je v neděli ráno 9. dubna v 9:00 před restaurací U Balona (ul. Selská 43, Havířov-Podlesí). Úklid bude probíhat přibližně do 12 hodin.

Meandry řeky Lučiny jsou vůbec prvním chráněným územím v Havířově a to od roku 1992. Hlavním důvodem ochrany je právě neregulovaný přirozený říční tok Lučiny. Mezi stálé obyvatele této památky můžeme zařadit například ledňáčka říčního, střízlíka obecného nebo konipase horského. Poslední úklid Lučiny organizovali zelení loni. Přidejte se také k události na facebooku.

Úklidové pytle a rukavice budou zajištěny na místě, uděláme si procházku a cestou něco uklidíme, trasa povede podél řeky směrem k Šumbarku. Dobré boty, případně svačinu s sebou. Odvoz odpadu je již zajištěn. Úklid je pořádán v rámci celorepublikové kampaně Ukliďme Česko.

V červnu loňského roku, kdy zelení pořádali poslední očistu Lučiny, se nasbíralo i 5 vyhozených pneumatik nebo kbelíky plné primalexu pohozené bezohledně do řeky.

Výsledky úklidu v roce 2016 v ČR