2. 4. 2016

Návštěvníci z Havířova i okolí si v sobotu 2. dubna mohli prohlédnout hráz Žermanické přehrady zevnitř.  Přehrada byla vybudována v letech 1951 až 1957 pro zásobení ostravského průmyslu provozní vodou. Na hráz bylo tehdy spotřebováno 116 600 m³ betonu. Podle poslední zprávy o stavu přehrady má žermanická přehrada životnost má minimálně do roku 2060 bez zásadnějších stavebních úprav. Byli jsme se uvnitř podívat.

Státní podnik Povodí Odry, který je správcem vodních toků i vodních děl nejen v Moravskoslezském kraji, pořádal sobotu 2. dubna den otevřených dveří. Návštěvníci nejen z Havířova si tak dnes mohli prohlédnout z blízka místa, kam se běžně nedostanou. Den otevřených dveří pořádalo Povodní Odry u příležitosti Světového dne vody na vodních dílech. Přístupná pro veřejnost tak byla vodní díla Slezská Harta, Žermanice nebo třeba Morávka. Pokud jste to dnes stihli, mohli jste se dostat přímo do útrob některé z přehrad. My jsme se dnes byli podívat na Žermanické přehradě.

vnitřek hráze Žermanické přehradyÚdolní nádrž na Lučině u Žermanic pro zásobení ostravského průmyslu provozní vodou byla vybudována v letech 1951 až 1957. Nedostatečná vodnost vlastní Lučiny si vyžádala vybudování převodu vody z řeky Morávky, který byl dokončen v roce 1959. Systém vodohospodářských děl v povodí Morávky a Lučiny doplnila později vybudovaná nádrž na Morávce. Účelem vodního díla Žermanice je zásobení Nové Huti a.s. v Ostravě a Biocelu Paskov a.s. provozní vodou, dále pak tzv. nadlepšování průtoků v toku pod přehradou a výroba elektrické energie. Nádrž a její okolí je vyhledávaným rekreačním místem.

Návštěvníci si dnes mohli vnitřní prostory žermanické hráze prohlédnout do odpoledních hodin. Povodí Odry navíc letos slaví 50 let od svého založení. Kvůli dlouhotrvajícím suchům v našem kraji, fungovaly přehrady jen s minimální hladinou (přehrada Žermanice měla např. nejnižší hladinu v období listopad 2015 – únor 2016).

Na území Moravskoslezského kraje je v současnosti pět přehrad (Slezská Harta, Kružberk, Šance, Žermanice a Těrlicko). Aktuálně se uvažuje o výstavbě čtyř nových přehrad na území České republiky (Vlachovická přehrada – Zlínský kraj, Pěčínská nádrž – Rychnov nad Kněžnou a další dvě přehrady na Rakovnickém a Kolešovickém potoce, tj. nádrž Šanov a Senomaty ve středních Čechách).

rez_hrazi_zermaniceuvnitr_prehrady2

Foto: SZ Havířov, informace: Povodí Odry, s. p.povodi_odry_graf