26. 7. 2018

Co se dělo v MKS Havířov a jaké bylo chování k zaměstnancům? Paní ředitelka kritiku opakovaně odmítá. V průběhu července až září minulého roku si na pořádky v Městském kulturním středisku posvítil i inspektorát práce. Co se ve středisku skutečně dělo? Osm zaměstnanců promluvilo o zneužívání postavení samotné ředitelky MKS Havířov, jehož cílem bylo ponižování a zastrašování.

Zelení a Nezávislí podrobně zjišťovali, co se na MKS Havířov ve skutečnosti v uplynulých letech dělo.

Někteří zaměstnanci si stěžovali za různě nařízenou práci přesčas, která nebyla zaplacena. Jak se ukázalo, MKS mělo se zaměstnanci uzavřeny dohody o práci přesčas, jenomže z nich nevyplývá konkrétní přesčasová doba. K práci přesčas tak skutečně docházelo např. při konání různých akcí na Náměstí Republiky. MKS neměla vypracovaný písemný rozvrh rozvržení směn, a nebyli s ním tak ani seznámeni jednotliví zaměstnanci. Zároveň ředitelka MKS nestanovila ani začátek a konec jednotlivých směn a tím porušila zákoník práce. Díky tomu tak nebylo možné určit, kdy se jedná o odpracovanou směnu u konkrétních zaměstnanců a kdy už jde o přesčasovou práci, protože začátek a konec směn prostě nebyl určen. Paní ředitelka MKS uvedla, že ani její rozvržení pracovní doby není nikde určeno. Takže v pořádku?

Tak se třeba stávalo, že jedna ze zaměstnankyň pracovala od tři čtvrtě na devět do tři čtvrtě na sedm večer, někdy byla práce naplánována až do půl jedenácté v noci. Část práce pak byla odpracována v noci, ale nebyla evidována jako přesčas. Není zapsáno, nebude proplaceno. Evidence práce zaměstnanců zkrátka nebyla správně vedena a tím se na MKS soustavně porušovalo zákoník práce.

Někteří zaměstnanci dále pracovali ve směně delší než 12 hodin za den, u někoho se jednalo i o 15hodinovou směnu, a v tom případě se opět jedná o porušení zákoníku práce ze strany vedení MKS. Jiná zaměstnankyně nedostala přestávku na jídlo a oddech po 6 hodinách nepřetržité práce. Další zaměstnanec pracoval jeden den do půlnoci, přičemž druhý den musel opět nastoupit do práce ráno v sedm hodin. Podle zákoníku práce, který platí i pro MKS, přitom musí zaměstnavatel zajistit mezi směnami pauzu na odpočinek na min. 8 hodin. A takových zaměstnanců MKS bylo nedostatkem spánku postiženo hned několik.

Pracuješ přesčas? Nevadí. Příplatek nedostaneš

Mnoho zaměstnanců MKS upozornilo na podivné porady, které trvaly od 13 hodin až do 18 hodin večer. I když se může stát, že na MKS se potřebují radit dlouho do večera, MKS svým postupem nevytvářelo pracovní podmínky podle právních předpisů.

Webová administrátorka nedostala příplatek za práci přesčas, hodně ze zaměstnanců MKS, jak Zelení a Nezávislí zjistili, si stěžovalo např. na to, že porady končí až pozdě večer a těžko si tak mohou naplánovat běžné rodinné záležitosti, např. vyzvednout děti ze školky, atp. Několika zaměstnancům vedení MKS neplatilo příplatky za přesčasovou práci. Jeden ze zaměstnanců např. odpracoval bez příplatku za přesčas více než 145 hodin! Nedobrovolně samozřejmě.

Další ze zaměstnankyň např. nemohla vyčerpat svou dovolenou a tak musela převést přes 23 dnů do dalšího roku. Neuvěřitelné.

Tři čtvrtiny zaměstnanců MKS tak podle svých slov chodily do práce, kde panovala atmosféra trvalého strachu a stresu spojena s obavami o pracovní místo. Deset zaměstnanců dokonce poukázalo na ponižování a vyhrožování ředitelkou nesmyslným vyžadováním práce až do pozdních hodin.

Advokátka Romana Náhlíková Kaletová, která podávala inspektorátu podnět na prošetření situace, konstatovala, že se ve své praxi dosud s tak rozsáhlými zjištěními ještě nesetkala.

Jak se však zdá, současné vedení města (ČSSD a ANO) tato situace příliš netrápí nebo mu vyhovuje a tak je stále paní ředitelka i po těchto excesech nadále vedoucí MKS Havířov a placena z havířovského rozpočtu, tedy z našich daní. Jaký je váš názor? Nechali byste paní ředitelku dál v čele MKS? Napište své názory v havířovské anketě k MKS