9. 12. 2015

O trestní zodpovědnosti vedení Městské realitní agentury Havířov se mluvilo již na schůzi havířovského zastupitelstva v lednu 2015. Ještě před volbami 2014 na post ředitele MRA rezignoval Pavel Merta (TOP09), oficiálně pro svůj důchodový věk. Ve funkci ho nahradil Petr Sztula. Po volbách však byl i Sztula odvolán a pan Merta souhlasil s nabídkou, aby se alespoň dočasně do vedení MRA vrátil. Další změny ve společnosti pak následovaly.

Podle informací, které získali zelení a Piráti, je v souvislosti s MRA, a jejím fungováním v minulé volební období, tj. 2010 – 2014, vedeno trestní řízení pro podezření z hospodářské kriminality. Stojí za zmínku, že na fungování této městské společnosti již byl proveden audit společností Ernst & Young Audit. Zástupce MRA z minulého volebního období nyní vyšetřuje Policie ČR, konkrétně odbor hospodářské kriminality. Závěry vyšetřování nám známy ovšem nejsou. Vyšetřování podle všeho ještě neskončilo.

Od 17. prosince 2014 má MRA již nové vedení, v souvislosti se změnou na radnici po říjnových volbách 2014. Jednateli společnosti od prosince 2014 jsou R. Masarovič a Š. Langer. MRA má asi 130 zaměstnanců.

Bývalé vedení MRA vyšetřuje policie