11. 9. 2017

Kolik stojí havířovské ohňostroje? Jak často a k jaké příležitosti ohňostroje mít?

K Havířovským slavnostem, které proběhly tento víkend, patřil také ohňostroj. Některým se ohňostroj líbil. Mnoho lidí bydlících v centru města si ale na jeho průběh stěžovalo. Ne snad ani na ohňostroj jako takový, ale na to, že začínal až v o půl druhé ráno, což mnoho z nich probudilo. Na druhou stranu mnoho lidí na slavnostech si zase září bez ohňostroje neumí představit. Nechceme hodnotit počet ohňostrojů v Havířově, ale zaměřili jsme se na to, na kolik nás podobná zábava vlastně vyjde.

Je zřejmé, že kromě prodeje vstupenek na Havířovské slavnosti přispívá z rozpočtu i město Havířov. Akce je tak samozřejmě dotována z rozpočtu města i těmi, kteří na slavnosti nejdou nebo se jim slavnosti nelíbí.

Ohňostroje Městské kulturní středisko Havířov (příspěvková organizace města Havířova) nakupuje u jedné společnosti, Pyro & Art s.r.o., z Olomouce. Cenu za chystaný 15ti minutový novoroční ohňostroj 2017-2018 MKS dosud nezveřejnilo. Resp. informace zveřejnilo, avšak bez konečné ceny. Můžeme se ale podívat, na kolik vyšly havířovské ohňostroje v uplynulém období.

Poslední 15ti minutový novoroční ohňostroj 2016-2017 vyšel havířovskou pokladnu na 302.500 Kč s DPH. Pro srovnání 8minutový ohňostroj při příležitosti rozsvícení vánočního stromu na náměstí v prosinci 2016 stál 50.820 Kč s DPH. Je pravděpodobné, že ohňostroj v rámci Havířovských slavností se bude pohybovat někde v těchto relacích.

Například silvestrovský ohňostroj v loňském roce, který stejná firma pořádala pro město Prostějov, vyšel tamní obecní pokladnu na 260.000 Kč, město Frýdlant za podobný ohňostroj v rámci místních Valdštejnských slavností platí 90.000 Kč.

www.facebook.com/zelenyhavirov