7. 11. 2016

Jak funguje zpracování biologického odpadu v Havířově? Jednu negativní zkušenost zaznamenal pan Filip K. z Havířova nyní na konci října.

Havířovský sběrný dvůr na ul. Karvinská je otevřený denně od 7 do 18 hodin. Dají se zde legálně odevzdat např. brzdové destičky, které obsahují azbest, kyseliny, baterie a olověné akumulátory, staré rtuťové zářivky, stará hnojiva, pneumatiky nebo např. cihly ze stavby. Kromě toho také biologicky rozložitelný odpad. Tyto odpady vybírá sběrný dvůr bezplatně, resp. z provozních prostředků hrazených městem. Samotný svěrný dvůr je provozován Technickými službami, městskou akciovou společností. Jaká byla zkušenost jednoho konkrétního občana?

Pokud máte i vy jakoukoli zkušenost s TSH nebo máte nějakou připomínku ke skládce komunálního odpadu v Havířově, můžete se rovněž ozvat Straně zelených Havířov, e-mail: havirov.zeleni@gmail.com. Pan Filip K. z Havířova má následující zkušenost:

Dnes 29. 10. 2016 jsem navštívil sběrný dvůr na ulici Karvinská, kde jsem přivezl odezvat biologicky rozložitelný odpad (tenké větvě z vrby z mé zahrady).

snímek odpadu ve sběrném dvoře v Havířově 29. 10. 2016

Bylo pro mě obrovským překvapením, že jsem byl pracovníkem sběrného dvora nasměrován k velkokapacitnímu kontejneru, kde byl netříděný odpad různého původu. Moje žena proto znovu oslovila pracovníka sběrného dvora s dotazem, zda opravdu máme míchat biologicky rozložitelný odpad s odpadem netříděným, když vedle určeného kontejneru stojí nejméně dva úplně prázdné kontejnery…

Reakce zaměstnance byla arogantní, vulgární a absolutně nevhodná…a hlavně jsme museli dát náš biologicky rozložitelný odpad do původně určeného kontejneru s netříděným odpadem. Obrázek o tom, jak to v kontejneru vypadalo, si můžete udělat na přiložených fotografiích…, říká pan Filip. K z Havířova.

Záležitostí se zabýval i odbor životního prostředí havířovského magistrátu, který situaci na sběrném dvoře také ověřoval přímo u TSH a 3. listopadu 2016 odpověděl:

Váš podnět zaslaný e-mailem (viz níže) jsme prověřili u Technických služeb Havířov a.s., které jsou provozovatelem sběrného dvoru na ul. Karvinské. Bylo nám sděleno, že se Vašim podnětem zabývali a zjistili pochybení ze strany obsluhy,  a proto přijali opatření, která by měla zabránit opakování Vámi popsané situace. Věříme, že dojde k nápravě, ale pokud by se přesto situace opakovala, prosíme, abyste nás informoval, odpověděli zaměstnanci odboru životního prostředí referent pro odpadové hospodářství.

Podmětem se zabýval Za Technické služby pak na konkrétní dotaz ke sběrnému dvoru reagoval 29. října 2016 ředitel TSH, Ing. Ludvík Martinek.

Vážený pane ….,

Reaguji tímto na Váš podnět týkající se ukládání odpadů na sběrném dvoře na ulici Karvinská 63. Provozovatelem tohoto zařízení je naše společnost , obsluhu zajišťuji pracovníci externí firmy ,která je zároveň zodpovědná za nepřetržitou ostrahu objektu. Obsluha sběrného dvora má za povinnost zajišťovat jeho provoz v souladu s platným provozním řádem. Tento mj. stanovuje zásady ukládání jednotlivých druhů odpadů do určených shromažďovacích prostředků.
V případě, který popisujete, došlo jednoznačně k nedůslednému až šlendrianskému postupu obsluhy při přejímce odpadů. Vzniklou situaci řešíme se zástupci externí firmy včetně uplatnění smluvních sankcí za hrubé porušení provozního řádu a poškození dobrého jména naší společnosti. Děkujeme za Vaše upozornění a věříme, že se táto situace v budoucnu již nebude opakovat.   S pozdravem a přáním pohodového dne   Ing. Ludvík Martinek, ředitel společnosti Technické služby Havířov a.s.